dijous, 17 de febrer del 2011

Edward de Bono va dir: “El que vostè crea és el resultat del que vostè creu”

Confesso que mai havia sentit a parlar d’Edward de Bono, però quan, fa ara poc més de dos mesos, vaig assistir a una conferència a càrrec d’en Martí Ballada, la frase en qüestió se’m va quedar gravada.

La conferència duia per títol “La dimensió humana del disseny” i tenia a veure amb el concepte de “disseny universal”.

En Martí Ballada durant un moment de la conferència

Imagineu-vos que algú dissenya un edifici o un objecte concret, aquest disseny pot ser útil a més o menys persones, tot depèn del que, en primera instància, creu el que realitza aquesta acció i de vegades, no diré que no, del pressupost. Però el pressupost és secundari, en primer lloc hi ha les creences. Per posar-vos algun exemple pràctic, suposo que més d’un ha tingut problemes per obrir una ampolla perquè el tap estava mal dissenyat. Bé, no tothom té unes mans perfectes i fortes i coses tan simples per a uns poden suposar un handicap per a altres. Anant més enllà, doncs les persones que es desplacen en cadira de rodes han de sortejar sovint més d’un obstacle a edificis que alguna “ment privilegiada” ha dissenyat. I ja no m’hi fico en tenir cura d’una bona acústica que facilitaria la vida a molts, sobretot a persones que tenen problemes d’audició.

Hi ha dificultats que salten més a la vista, altres no tant, però d’entrada qui dissenya hauria de procurar que allò que fa pugui ser utilitzat pràcticament per tothom.

A la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat es defineix el concepte de “disseny universal” de la següent manera:

Per “disseny universal” s’entendrà el disseny de productes, entorns, programes i serveis que puguin utilitzar totes les persones, en la major mesura possible, sense necessitat d’adaptació ni disseny especialitzat. Ep!, però que ningú pensi que la cosa acaba aquí, continua dient... El “disseny universal” no exclourà les ajudes tècniques per a grups particulars de persones amb discapacitat, quan es necessitin. Però, és clar, el finançament d’ajudes tècniques és una altra qüestió, una espinosa qüestió.

Si voleu saber més sobre Edward de Bono us deixo l’enllaç del seu web: http://www.edwarddebono.com/es/

Però si el que voleu és esplaiar la vista i gaudir, no deixeu de visitar el d’en Martí Ballada, un artista d’allò més creatiu: http://www.martiballada.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada