dimarts, 10 de maig del 2011

"Inside job" de Charles Ferguson

Potser té relació l’haver-me decidit a llegir el totxo de Tom Wolfe “La foguera de les vanitats” amb el fet que ahir anés a veure al cinema “Inside job” o, potser, serà que estem en el període de presentar la declaració a hisenda i l’economia per força m’assalta. Sigui com sigui, vaig anar a veure “Inside job”, que retrata de forma didàctica com es va gestar l’actual crisi i el seu desenvolupament, no diré final, perquè ja veurem com acaba tota aquesta història, en un món cada cop més globalitzat si peta un, l’altre també.

La pel·lícula comença amb els sensacionals paisatges d’Islàndia, però aviat aterres i el tema econòmic salta a la palestra. Només és un preàmbul d’allò que t’espera.

El documental es centra de seguida a EEUU, començant per la dècada dels 80 i acabant amb l’era Obama. Tot un recorregut, cada cop més sinistre! Desregularització dels mercats, on figures com el protagonista de la novel·la de Tom Wolfe només tenen al seu cap guanyar a tota costa quants més calés millor, amb el consentiment de polítics de tots colors que es van negar i es neguen a regular els mercats perquè, ara, els mercats ja els dominen a ells. I meravelloses agències de qualificació que posen bona nota o molt bona nota a productes que són literalment parlant (perdó) una merda. I alguns catedràtics d’Economia de prestigioses universitats que defensen un marc teòric propici perquè tot aquest desgavell continuï. En fi... tot un muntatge que aquí queda ben lligat.

Estaria bé que algú ens expliqués a nosaltres com hem arribat a on estem. Tot té relació, però igual s’haurien de concretar algunes coses. No tots els banquers d’aquí són uns sants i els polítics... millor ho deixo estar.

Us recomano dos articles publicats a El País:

“La perpetua historia de la infamia” escrit per Calos Boyero
“El “yo acuso” de la crisis financiera” escrit per Barbara Celis
 

'Inside Job' - Tráiler subtitulado al español por elseptimoarte
 
El tràiler l’he trobat al blog d’economia “Todo lo que sube baja”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada