dilluns, 18 de juliol del 2011

La postguerra

Avui us volia presentar dos llibres ben diferents, tot i que tots dos parlen d’allò que va venir després de la Guerra Civil, la llarga postguerra marcada per la dictadura de Franco.

Un d’ells, “Les veus de la presó”, recull les històries de persones que van ser detingudes i torturades durant la postguerra. Aquestes vivències es reparteixen en quatre blocs, començant pels anys 40 i acabant als 70. Escrit a dues mans per l’historiador José Luis Martín Ramos i pel periodista Gabriel Pernau, va veure la llum l’any 2003. La foto de la coberta és d’Agustí Centelles.


L’altre és molt més literari. Si us agraden els relats, descobrireu com els quatre que conté aquest llibre tenen un nexe comú. “Los girasoles ciegos”, el títol del llibre, és també el que duu l’últim relat. D’aquest van fer una pel·lícula, que vaig veure amb retard per la qüestió de la subtitulació, doncs quan s’estrena al cinema una parlada en castellà o en català, el subtitulat no està present. Així que vaig acabar comprant-me el llibre i és d’aquells que mai m’he penedit d’haver comprat i llegit.
Va ser el primer i l’únic llibre escrit per Alberto Méndez que va morir poc després. Va rebre el Premi Setenil (2004) al millor llibre de contes de l’any i pòstumament el Premi de la Crítica i el Nacional de Narrativa (2005).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada