dimarts, 15 de març del 2011

Qüestió de química, compte!

Ahir, habilitada amb un equip FM, vaig assistir a una de les xerrades del cicle “Visions de la Ciència” que s’han fet a diverses biblioteques públiques de Barcelona al llarg d’aquest primer trimestre.

No sé si després de llegir l’encapçalament de l’apunt algú ha tingut alguna mena de flash i ha pensat en alguna cosa concreta. Per treure de dubtes a tothom, diré que la xerrada en qüestió duia un títol inquietant: “Partícules tòxiques que ens envolten i impregnen” i anava a càrrec de Miquel Porta, coordinador del Grup de Recerca en Epidemiologia clínica i molecular del càncer de l'IMIM (Institut Municipal d’Investigació Mèdica).

El que va explicar no va ser gens tranquil·litzador, parlava dels CTP o, dit clarament, dels Contaminants Tòxics Persistents. A un estudi detallat fet a Catalunya es troba la denominació COPs (Compostos Orgànics Persistents).

Us podria donar algun detall sobre la xerrada, però crec que és millor que llegiu una de les entrada del blog IMIMa’t!, un blog de divulgació científica gestionat des del servei de comunicació de IMIM: “Un estudi mostra que el 85% de la població presenta algun tipus de contaminant químic a la sang”. Al final veureu que hi ha dos enllaços interessants, un d’ells és l’informe que descriu amb pèls i senyals aquesta afirmació i l’altre us portarà al web de l’editorial Catarata i, en concret, al llibre: “Nuestra contaminación interna. Concentraciones de compuestos tóxicos persistentes en la población española”. Aquest blog el podeu llegir tant en català com en castellà.

Per amenitzar més la cosa us deixo una entrevista i un parell d’articles:
- La Vanguardia, agost 2009. Entrevista a Miquel Porta: "Debemos combatir los agentes tóxicos"
- El País, 30 de juny de 2009: “Intoxicados hasta los huesos”
- El País, 19 de desembre de 2010: “Este pez tiene mercurio (y usted)”

2 comentaris: