dilluns, 28 de març del 2011

DESAPAREGUTS al CCCB

He anat a veure l’exposició “Desapareguts” sabent que Gervasio Sánchez és un fotoperiodista compromès. Recordava haver rebut una presentació amb el discurs que havia fet el 7 de maig de 2008 quan li van concedir el Premi Ortega y Gasset de Fotografia. Em va agradar aquell discurs, no es va mossegar la llengua, ni molt menys. Va haver gent que va dir que, després d’allò, Gervasio Sánchez no tornaria a publicar cap treball aquí, però es va equivocar, per sort es va equivocar.


Fotografia de Gervasio Sánchez que presenta l'exposició

“Desapareguts” es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins l’1 de maig. Ens endinsa en un tema que no ens ha de deixar indiferents: la desaparició forçosa. Desaparició de persones durant conflictes bèl·lics o a causa de la repressió en un moment determinat. Ens submergeix en el malson de persones que busquen els seus familiars a llocs tan diferents com El Salvador, Guatemala, Argentina, Xile, Bòsnia i Hercegovina i Iraq, per citar-ne alguns. Sense oblidar-nos que aquí, a Espanya, encara cal trobar molts dels què van desaparèixer durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista i no sembla que amb els governs de l’etapa democràtica s’hagi avançat gaire. A l’última part de l’exposició, Gervasio Sánchez se’n fa ressò mostrant els treballs fets a Cetina (Saragossa) per recuperar part del passat, de la nostra memòria històrica.

Les fotografies documentals segueixen un fil narratiu que va des dels centres de detenció fins a la inhumació dels cossos ja identificats. Els textos que acompanyen cada bloc ens situen encara més en un trajecte que certament commou.

Complementen l’exposició dues gravacions audiovisuals, una d’elles subtitulada en castellà, l’altra subtitulada en anglès.

Si voleu més informació, podeu enllaçar amb el web del CCCB, aquí.

Podeu aprofundir sobre el punt de vista de Gervasio Sánchez al blog “Los desastres de la guerra”: http://blogs.heraldo.es/gervasiosanchez/

Per a aquells que us perdéreu el discurs, curt, però contundent, aquí teniu dues possibilitats:

http://lacomunidad.elpais.com/perdida-en-actualidad/2009/2/10/discurso-gervasio-sanchez-premio-ortega-y-gasset

http://www.youtube.com/watch?v=lOyWPFj5GKQ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada