divendres, 11 de març del 2011

Combatre el maleït soroll

Això de combatre el soroll jo no ho tinc gaire complicat, simplement he de desconnectar o treure’m els meus audiòfons i punt. Però fer-ho em suposa aïllar-me totalment de l’ambient sonor que m’envolta en un moment determinat. Això em ve de gust de vegades, però no sempre ni a tot arreu. Fora de casa, per exemple, em resultaria estrany. Em sentiria com si formés part d’un altre món, com si flotés i caminés per un lloc aliè que no va amb mi, amb el qual no estaria lligada. Seria com estar en una bombolla sense aire veient com tot s’agita al meu voltant i jo estigués allà dins, en silenci. Però de vegades ho he provat a mitges, al metro, per exemple, quan vull fugir del molest tràfec que m’envolta o enmig del brogit del trànsit. Dic a mitges perquè el que acostumo a fer és abaixar el volum dels audiòfons, o millor dit del meu audiòfon dret perquè per l’altre capto tan poc que ja no em carrega, o desconnecto el dret i sento la remor per l’esquerre.

Malgrat tot, quan et comuniques amb un altre, aquesta desconnexió no és possible, a no ser que tinguis una lectura labial suprema, i jo disto molt d’això. Així que, sovint, no tens més nassos que batallar amb el soroll ambiental i intentar caçar alguna cosa. És esgotador!

M’han entrat ganes de parlar d’això arran un capítol del programa “Quèquicom” que vaig veure l’altre dia i que duia per títol “Combatre el soroll”. Sovint repeteixen capítols emesos fa temps, aquest era del 2006, però això no té importància. En un moment donat, el físic que presenta el programa diu: “Encara que us pugui semblar sorprenent, la intensitat d’un so de 40 decibels no és la meitat de la intensitat d’un so de 80 decibels(...) els decibels funcionen amb una escala logarítmica. Per tant, si volem passar d’un so de 80 dB a un so de 40 dB, hem de reduir la potència ni més ni menys que 10.000 vegades” Carai!, vaig pensar jo, això vol dir que la intensitat de so que jo necessito per captar algunes freqüències és una passada, algunes ja ni les capto.

Al web de Hear-it he trobat un article interessant per il·lustrar el tema: “Decibels perillosos”, us deixo l’enllaç, aquí.

I si voleu veure el vídeo del programa “Quèquicom”, aquí el teniu. Recordeu que podeu activar els subtítols amb el botó de l’orella.



Si us ve de gust remenar el web de Quèquicom segurament trobareu altres capítols interessants, a alguns s’han afegit subtítols en castellà,  a d'altres en anglès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada