divendres, 14 de gener del 2011

TED i la curiositat

La curiositat és quelcom que manté desperta la ment. Si algú em digués que no sent curiositat per res, jo exclamaria “Pobre!”. Penso que una persona d’aquesta mena hauria d’estar molt malament emocionalment i/o psíquicament parlant i, si no fos aquest el cas, encara caldria ampliar més encara l’exclamació.

Una de les coses que de vegades ajuden a ampliar la ment i els punts de vista són les conferències. Conferències sobre temes diversos, per exemple a CaixaForum o a CosmoCaixa hi ha sovint conferències interessants, però no sempre a l’abast de totes les persones. A l’auditori de CaixaForum hi ha instal·lat un bucle magnètic, malgrat això a no totes les persones sordes els serà suficient per poder seguir les conferències, doncs si el grau de sordesa és elevat i a sobre el conferenciant no parla amb la suficient claredat perquè una persona sorda el pugui seguir, encara que disposi d’ajuts addicionals (com una FM), serà força complicat. Parlo amb coneixement de causa, perquè jo ho he provat. Alguns dels que esteu llegint això no sabreu que és un bucle magnètic o a què em refereixo quan dic una FM, si teniu una mica de paciència a la propera entrada us ho explicaré.

La subtitulació seria ideal, però el subtitulat en directe d’una conferència, ara per ara, poques vegades es contempla com a alternativa. Potser hi ha qui pensa que posant un intèrpret de llengua de signes també s’asseguraria l’accessibilitat, però no, no totes les persones sordes coneixem la llengua de signes. Per tant, caldria tenir en compte tant la transcripció escrita (subtitulació) com la traducció en llengua de signes, així tots estaríem contents.

De moment per aquells que vulgueu gaudir d’algunes conferències, com jo, us recomano que doneu una ullada al lloc web de TED, que és un acrònim de Tecnologia, Entreteniment i Disseny (al final us deixaré l’enllaç).

Hi ha vídeos als que alguns voluntaris, GRÀCIES, MOLTES GRÀCIES!, han afegit subtítols en diverses llengües. No tots estan subtitulat, ni tots ho estaran en la llengua que coneixeu, però és un projecte obert i potser, poc a poc, més i més gent voluntariosa faci possible que puguem seguir tots els conferenciants sense problemes. Ja m’agradaria a mi que iniciatives d’aquesta mena s’estenguessin pertot arreu.

Bé, a tall d’exemple us deixo aquest vídeo on el senyor Ken Robinson no deixa gaire ben parades les escoles pel que fa al desenvolupament de la creativitat, aquí.

I ara sí, aquí teniu l’enllaç a aquest lloc web tan interessant: TED. No vol dir que us hagin d’agradar totes les xerrades, però de ben segur en trobareu alguna que us atregui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada