divendres, 2 de setembre del 2011

Integració

Darrerament estic donant voltes a aquest concepte. Què vol dir integració, quin significat se li dóna en teoria i quina és la realitat.

Quan treballava a l’escola, per exemple, es parlava d’escola inclusiva o d’educació inclusiva. Segons Susan Stainbanck l’educació inclusiva es podria definir com “un procés pel qual s’ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l’oportunitat de seguir sent membres de les aules regulars i d’aprendre dels seus companys, i amb ells, a l’aula”. Així, d’entrada, aquesta definició em recorda a algun article de la Constitució espanyola, de l’Estatut d'autonomia de Catalunya o de la Declaració universal de Drets Humans, en què es fa incís en el fet que per un seguit de “peculiaritats” ningú pot ser discriminat. La teoria no sempre s’ajusta a la realitat.

Jo em declino pel verb integrar més que no pas per incloure, perquè, per a mi, incloure no implica necessàriament integrar, per integrar calen mitjans i voluntat.

Un exemple d’integració l’ofereix la Croi Glan Integrated Dance Company que actua els dies 17 i 18 de setembre al SAT! (Sant Andreu Teatre).



Per reflexionar:

Guia per a l’anàlisi, la reflexió i la valoració de pràctiques inclusives
Diversidad funcional. Visiones encontradas

6 comentaris:

  1. Sort que com a mínim tu em faràs companyia en aquesta reflexió, però ens falten peces clau que no sé si s'ho plantegen. No sóc gaire optimista.

    ResponElimina
  2. impresionant, és tot un món de ganes de fer-hi feina i entendre la inclusió, integració com un treball en equip on tots aprenem de tots.

    ResponElimina
  3. Si s’aconseguís veure la integració, ja des de ben petits, com una oportunitat per a totes les persones, a la llarga tothom en trauria profit.

    ResponElimina
  4. Ha arribat un moment que ens desvirtuen el significat de les paraules, de vegades fins i tot els donen el tomb... Reflexiono...

    Des del far una abraçada amb barretina.
    onatge

    ResponElimina
  5. Aplicar la paraula correcta no sempre és fàcil i si, com tu dius, de vegades desvirtuen el seu significat o li acaben donant la volta, doncs... Però, sovint, allò que no diuen o no poden dir les paraules, ho diuen els fets, oi?

    M’envies una abraçada ben original, una altra per a tu, onatge. Espero que des del far divisis un bon panorama.

    ResponElimina